Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΟΔΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ



Ένα από τα μέτρα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο Δήμο Χαλανδρίου –της ονομαζόμενης «Μελέτης Νέλα»– ήταν κι οι μετατροπές σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ή οι πεζοδρομήσεις τμημάτων οδών που βρίσκονταν μπροστά σε σχολεία, εκκλησίες και δημοτικά καταστήματα με αυξημένη κυκλοφορία πεζών (π.χ. Κ.Α.Π.Η.). Ασφαλώς κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στη λήψη μέτρων για τη δημιουργία συνθηκών ανεμπόδιστης κι εύκολης κυκλοφορίας των πεζών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές αφορούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

Το μέτρο μέχρι σήμερα –τουλάχιστον στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου– προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τις πινακίδες σήμανσης, οι οποίες τοποθετήθηκαν αστραπιαία και σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006. Είναι χαρακτηριστικό ν’ αναφερθεί με την ευκαιρία, ότι οι πινακίδες –εξαιτίας προφανώς της σπουδής λόγω των εκλογών για την τοποθέτησή σους– έμειναν επί μήνες καλυμμένες με μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών...

Μια από τις πρώτες –αν όχι η πρώτη– μετατροπή οδού σε ήπιας κυκλοφορίας, αφορούσε το τμήμα της οδού Ηλείας μεταξύ των οδών Κιθαιρώνος και Χελμού στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Πολλοί ήταν τότε εκείνοι που είχαν εκφράσει την έκπληξη και τον προβληματισμό τους για την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, εφόσον ούτε κάποιο σχολείο λειτουργεί εκεί κοντά, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κοινής χρήσης κτίριο. Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η έκπληξη που δοκίμασαν όμως, ήταν όταν είδαν τοποθετημένα λευκά κολωνάκια κάθετα στο οδόστρωμα, που διχοτομούσαν στα δύο τον δρόμο κι απέκλειαν τελείως τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Από τότε έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια, τα κολωνάκια στέκουν ακίνητα στη θέση τους και κανένας από τους αρμόδιους του Δήμου –αν και το θέμα έχει τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο– δεν ευαισθητοποιείται, όχι μόνο να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση, αλλά προπαντός να «ξηλώσει» αυτό το σύγχρονο «τείχος του αίσχους» και ν’ αποδώσει στον συγκεκριμένο δρόμο τη μορφή που έχουν όλοι οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας του Χαλανδρίου.

Έτσι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, όσοι οδηγοί κινούνται επί της οδού Ηλείας και θέλουν να στρίψουν αριστερά προς την οδό Χελμού, εμποδίζονται από τα κολωνάκια να διανύσουν την απόσταση των 200 περίπου μέτρων κι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κύκλο ολόκληρο το τετράγωνο μέσω της οδό Λακωνίας, ώστε να ξανασυναντήσουν την οδό Χελμού.

Επειδή προφανώς οι παρόδιοι εξυπηρετούνται, εφόσον όχι μόνο απαλλάχτηκαν από τη διέλευση αυτοκινήτων, αλλά πάνω στο πλακόστρωτο έχουν εξασφαλίσει κι ένα άνετο δωρεάν παρκινγκ για τα αυτοκίνητά τους, ο Δήμος εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία κάποιων άλλων κατοίκων της περιοχής. Αποδεικνύοντας –και στην περίπτωση αυτή– το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της προχειρότητας που χαρακτηρίζει τη μελέτη του Δήμου Χαλανδρίου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα