Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΝΟΜΟΣ 3833... ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ


3833. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά αυτός είναι ο αριθμός του νόμου για την «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», που δημιουργεί νέα δεδομένα στο οικονομικό τοπίο της χώρας, με άμεσες συνέπειες για την τσέπη του κάθε πολίτη και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και έμμεσες προσδοκίες εσόδων για το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού. Εντός της εβδομάδος αναμένεται και το φορολογικό, οπότε θα οριστικοποιηθεί το δημοσιονομικό θεσμικό πλαίσιο και θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο μέσα στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νόμοι από μόνοι τους δεν παράγουν αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παράγονται από την οργανωμένη και συντονισμένη ανθρώπινη δράση. Οι νόμοι είναι εργαλεία για την άσκηση πολιτικών και για τον έλεγχο της κρατικής λειτουργίας. Την κρατική λειτουργία την ασκούν όμως άνθρωποι. Από σήμερα π.χ. αυξάνεται ο ΦΠΑ –όπως ορίζει ο νόμος– ο έλεγχος για την απόδοσή του όμως γίνεται από τους εφοριακούς, από δημοσίους υπαλλήλους, που ήδη αναδρομικά, από την 1η του χρόνου, μειώθηκαν –με τον ίδιο νόμο– κατά 12% οι τακτικές αποδοχές του και κατά 30% τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας.
Ο νόμος θέτει το πλαίσιο, τους κανόνες, για τους φορολογούμενους πολίτες δεν υπάρχει η ευχέρεια επιλογής, η διακριτική ευχέρεια είναι στη διάθεση των υπηρεσιών, των δημοσίων υπαλλήλων. Ο φορολογούμενος πληρώνει τον ΦΠΑ άμεσα με κάθε αγορά, η απόδοση του φόρου προς το κράτος εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής του νόμου αφενός μεν από τις επιχειρήσεις, αφετέρου –και κατά κύριο λόγο– όμως από τους εφοριακούς.
Ο απολογισμός μένει να δείξει, αν ο τρισχιλιοστός οχτακοσιοστός τριακοστός τρίτος νόμος κατόρθωσε να διορθώσει το χάος των δημόσιων οικονομικών, να διορθώσει στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού και να διασώσει τελικά τη χώρα από τη δημοσιονομική κατάρρευση. Το πιο σπουδαίο όμως, θα δείξει αν υπήρξε η αναγκαία πολιτική βούληση, ν’ αλλάξουν επιτέλους διαδικασίες και αντιλήψεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του γενικού λογιστηρίου και του υπουργείου των οικονομικών.
Μέχρι προχτές ο Γιώργος Παπανδρέου αναρωτιόταν «πού πήγαν τα λεφτά;», ευελπιστούμε να μην διαπιστώσει στο τέλος του χρόνου, όταν θα κάνει ταμείο, ότι τελικά κι αυτά τα λεφτά, είτε πήγαν στις ίδιες μέχρι σήμερα τσέπες, είτε χάθηκαν στον άπατο κρατικό κορβανά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα