Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Για μια Ευρώπη στα μέτρα μας



Συνειδητά ή ασυνείδητα, ηθελημένα ή αθέλητα, σκόπιμα ή επιπόλαια αύριο ψηφίσουμε και για την Ευρώπη, πιθανόν μόνο γι’ αυτήν.

Αύριο που όλα τα μάτια της οικουμένης θ’ είναι στραμμένα για μια ακόμα φορά –τι κατόρθωμά μας κι αυτό– σ’ εμάς και τη χώρα μας, εμείς θα δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, ο καθένας ξεχωριστά σαν ψηφοφόρος κι όλοι μαζί ως εκλογικό σώμα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ν’ απαντήσουμε σε πολλές ερωτήσεις και διλήμματα, αλλά του καθενός μας η αλήθεια είναι τόσο διαφορετική απ’ του άλλου, που δημιουργούν μια θαυμάσια εθνική χασμωδία αντιτιθέμενων αντιλήψεων κι αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων.

Αν και δηλώνουμε έτοιμοι και με αποφασιστικότητα να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο σχηματισμό βιώσιμης κι αποτελεσματικής κυβέρνησης από την προσεχή Δευτέρα κιόλας, φτάσαμε στις κάλπες και δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν η κυβέρνηση αυτή θα μας εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Νοτιοαμερικανικό Σύνδεσμο ή στην… Κομινφόρμ.

Καθένας μας φτάνει στις κάλπες έχοντας στο μυαλό του μια συγκεχυμένη εικόνα για την Ευρώπη. Ο καθένας τη φαντάζετε και την προσδιορίζει με χίλιους δυο τρόπους ανάλογα με τις αντιλήψεις, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του. Ως τουρίστας, ως εργαζόμενος, ως Έλληνας, ως ευρωπαίος.

Το γεγονός, ότι θεσμικά έχουμε «δεθεί» σ’ αυτό το άρμα δίχως να έχουμε πάρει εμείς, ως λαός, θέση, ίσως να είναι μια καλή δικαιολογία αυτής της συγκεχυμένης εικόνας για όσους θέλουν να κρύβονται πίσω από τις λέξεις και να ξεγλυστρούν με ψευτοδιλήμματα.

Τόσο η ένταξή μας στην ΕΟΚ αρχικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα, αλλά και στην ΟΝΕ πλήρως από το 2002, πραγματοποιήθηκαν εξ ονόματός μας από την εθνική αντιπροσωπεία κι εμείς ως λαός δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να πάρουμε άμεσα θέση. Οι θέσεις των κομμάτων που αντιτίθενται στη συμμετοχή μας σ’ αυτούς τους θεσμούς ήταν γνωστές από χρόνια –με συνεπέστερο σ’ αυτό το θέμα το ΚΚΕ– κι η προφανής πλειοψηφία των υπολοίπων δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Ξαφνικά με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις η Ευρώπη από «τροφοδότης λογαριασμός» για την εθνική μας οικονομία έγινε βραχνάς και βάρος ασήκωτο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγιναν από εταίροι και σύμμαχοι τοκογλύφοι και εκμεταλλευτές.

Όσον καιρό έρεαν τα κοινοτικά κονδύλια κι οι επιδοτήσεις είμαστε ευρωπαίοι με τα μπούνια και με τη βούλα, μόλις μπήκαν αυστηροί κανόνες χρηματοδότησης και τα βρήκαμε κομμάτι δύσκολα, πετάξαμε και τις βούλες και τις βουλές κι είμαστε έτοιμοι να τα βροντήξουμε και κάτω και να ψάξουμε γι’ άλλα κορόιδα κατά Ρωσία και Κίνα μεριά για νέα δανεικά.

Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί σ’ έναν απίστευτα ομόθυμο συντονισμό βρήκαν να προσάψουν στους ευρωπαίους όλα τα κακά της μοίρας μας. Σε πρίμο σεγκόντο και με άλλα «σοβαρά» κόμματα, που έκαναν δυο χρόνια τώρα τις κωλοτούμπες εθνικό σπορ και συνέβαλλαν τα μέγιστα για τη δημιουργία της σύγχυσης κι όλου αυτού του αντιευρωπαϊκού κλίματος.

Κλίμα το οποίο επιδεινώθηκε την προεκλογική περίοδο, αφού υπήρξε τόση διαστρέβλωση κι αποπροσανατολισμός συστηματικά και επίμονα ως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη μελλοντική θέση της χώρας έναντι της Ευρώπης και τη νομισματική της σταθερότητα στο πλαίσιο του ευρώ, που έκανε ακόμα πιο δυσδιάκριτη και φοβική την ήδη θολή εικόνα που είχε καθένας μας για την Ευρώπη και τους θεσμούς της.

Να στείλουμε, λοιπόν, αύριο τον λογαριασμό πίσω σ’ αυτούς τους λαούς που μας κρατάνε δύο χρόνια τώρα όρθιους σαν κράτος και σαν χώρα. Να τους τρίψουμε στα μούτρα και μνημόνια και συμβάσεις και συνθήκες. Γιατί εμείς είμαστε Έλληνες –φουλ ανεξάρτητοι– και του Έλληνα ο τράχηλος ούτε μνημόνια υποφέρει, ούτε κανόνες, ούτε διατάξεις.

Να ψηφίσουμε εναντίον της Ευρώπης αύριο, για να γελάω μ’ όλους όσους μετά το πρώτο exit poll, θα τρέχουν αλαφιασμένοι στα ΑΤΜ, για να σηκώσουν τα ευρουδάκια τους.

Όσοι βέβαια δεν τα έχουν κρυμμένα σε στρώματα και κατσαρόλες ή δεν έχουν φροντίσει από καιρό να τα φυγαδέψουν στις «καλές» ευρωπαϊκές τράπεζες, αποδεικνύοντας έμπρακτα όχι μόνο την αντίσταση που κάνουν ενάντια στο «αιμοβόρο» τραπεζικό μας σύστημα, αλλά και την απεριόριστη αγάπη που τρέφουν για την πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα