Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Καλά ξεμπερδέματα.



Είμαι μπερδεμένος.

Η Μέρκελ εκδικήθηκε; Ο Αναστασιάδης δεν κατάλαβε; Ο Στουρνάρας δεν είδε; Ο Σόιμπλε δεν ήθελε; Ο Χριστόφιας ήξερε; Το σχέδιο Ανάν πότε εφαρμόστηκε; Το «όχι» το είπε ο λαός; Οι Ευρωπαίοι εκβιάζουν; Οι Ρώσοι υποστηρίζουν;

Αυτό που καταλαβαίνω να συμβαίνει και πάλι από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ είναι το πόσο εύκολα τελικά, ευκαιρίας δοθείσης, διχαζόμαστε,  μοιραζόμαστε στα δυο. Πόσο πρόχειρο έχουμε τον αντίλογο και την αντίρρηση. Πόσο μπορούν τα συναισθηματικά αντανακλαστικά κι η παρόρμηση της στιγμής να υποκαθιστούν τη λογική και το μέτρο.

Αν τα «μπράβο» και τα «ζήτω», που ακούστηκαν μετά το –«ηρωικό»–  «όχι» της Κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπολογίζονταν στα 5,8 δις, τότε ούτε τα λεφτά των Ρώσων θα είχε ανάγκη η κυπριακή οικονομία για να μη χρεοκοπήσει, ούτε την περιουσία της Εκκλησίας, ούτε το κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν απαραίτητο.

Αν ο εθνικός ενθουσιασμός κι η ανάταση που επικράτησαν στην Ελλάδα έναντι των «αδελφών Κυπρίων» για την σθεναρή τους αντίσταση έναντι της Γερμανίας της Μέρκελ και του Σόιμπλε, μετουσιωνόταν σε προθεσμιακές καταθέσεις στην Κύπρου ή τη Λαϊκή, ασφαλώς οι τράπεζες αυτές θα ξεπερνούσαν μονομιάς το πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησής τους και θ’ απέφευγαν τα χειρότερα.

Λες κι όλα μας τα προβλήματα εδώ είναι λυμένα. Αντί να διαισθανθούμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι διακυβεύεται, αντί να υπολογίσουμε και να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, αντί να συμβάλουμε στη διατήρηση νηφαλιότητας και σύνεσης σε Ελλάδα και Κύπρο, βγήκαμε μονομιάς «στον αέρα». Δίχως να σταθμιστούν συνέπειες κι επιπτώσεις, παρενέργειες κι αντιδράσεις ο υδράργυρος της ελληνικής λεβεντιάς «χτύπησε κόκκινο», τα πρωτοπαλίκαρα του μονοπωλίου πατριωτικής περηφάνιας «ανέβηκαν στα κεραμίδια». Σχεδόν μέχρι ΕΟΚΑ Γ’ απείλησαν (μέσω facebook και twitter εξυπακούεται).

Διακαής πόθος κι ανάγκη για την με κάθε τρόπο και μέσο αυτοδικαίωση κι αυτοεπιβεβαίωση μαξιμαλιστικών κι ανερμάτιστων πολιτικών, ανεξάρτητα αν οι εξελίξεις στη συνέχεια κάθε άλλο παρά συνηγορούν κι επισφραγίζουν την ορθότητά τους. Φτάνει που εκδηλώθηκε αντίδραση, φτάνει που υπήρξε απόρριψη των αποφασισμένων κι υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα. Η περηφάνια συνώνυμο της αφερεγγυότητας κι ο τσαμπουκάς αντίστοιχο του θάρρους.

Παράλληλα –και για να μην ξεχνιόμαστε– οι μύδροι που εξαπολύθηκαν εναντίον της προσδεμένης «στο άρμα του ακραίου νεοφιλελεύθερου μερκελισμού» κυβέρνησης, είναι καταιγιστικοί. Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Συνόδου κορυφής για τη Κύπρο, αλλά μόνο οι εκπρόσωποί μας μειοδότησαν, μόνο οι Έλληνες «ήταν κότες», μόνο ο υπουργός Οικονομικών εκτέθηκε. Για τον τελευταίο, μάλιστα, μέχρι και πρόταση μομφής επιχειρήθηκε να προωθηθεί, δίχως να υπάρχουν κάν οι προβλεπόμενες θεσμικές προϋποθέσεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, να ‘χουν και τα κανάλια «εικόνα».

Αν όμως είμαι εγώ μπερδεμένος, πώς να μην είναι κι όσοι από το πρωί μέχρι το βράδυ εξαντλούνται στο ν' αναζητούν ευκαιρίες για να εκφράσουν τη διαφωνία τους, να καταγγείλουν, να καυτηριάσουν, να επικρίνουν, να καταψηφίσουν, να ισοπεδώσουν. Πώς να μη μπερδεύουν και συγχέουν δηλώσεις, καταστάσεις, έννοιες και πολιτικές, συμφέροντα, συσχετισμούς κι ισορροπίες, χώρες, λαούς και συγκυρίες;

Πάντως, περισσότερο κι από μένα κι αυτούς κι από όλους, έχω την εντύπωση, ότι η πλέον μπερδεμένη είναι η Κύπρος. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και την οποία –και πάλι έχω την εντύπωση– θα τη δούμε να εξελίσσεται το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν θα έχει καμιά σχέση με όσα ευφάνταστα πατριωτικά και γλαφυρά οικονομοτεχνικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον Ελλαδικό χώρο αυτές τις μέρες.

Το τραύμα έγινε.

Δουλεύοντας με σύνεση και συνέπεια, με αποφασιστικότητα και τόλμη μπορεί να μην κακοφορμίσει και να επουλωθεί. Οι Κύπριοι, είμαι βέβαιος, το γνωρίζουν.

Όσο για μας… Καλά ξεμπερδέματα.

Φωτο: Yalçın Varnalı

18 σχόλια:

  1. Σύνεση αγαπητέ Ευάγγελε αυτό δεν πρέπει να χάσουμε.Ωραία η επανάσταση αλλά πρέπει να γίνεται δομημένα και με σχέδιο.
    Το να τρέχουμε τελευταία στιγμή να σωθούμε όπως όπως, δεν βοηθάει κανέναν μόνο κακό μπορεί να κάνει.
    Και συνήθως την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνει σε τίποτα.
    Καλό τριήμερο να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, 'Ελενα. Το θέμα είναι τεράστιο, όπως και τα συμφέροντα που ως φαίνεται εμπλέκονται.
      Πού επικράτησαν το μέτρο κι η σύνεση όμως στον τόπο μας για να επικρατήσουν και στην παρούσα κρίση;
      Τουλάχιστον ας έχουμε ως κοινωνία την απαραίτητη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ν' αντιμετωπίσουμε με υπομονή και αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

      Να περάσεις κι εσύ πολύ - πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
  2. Όπως πολύ σωστά τα λέει η Ελενα Λ, στην Ελλάδα υπάρχει μια μόνιμη διάθεση για επαναστατική γυμναστική,έτσι χωρίς σχέδιο.
    Επανάσταση νάναι και ότι νάναι,αλλά εγώ..... πιάστηκα η γυναίκα.
    Πόσα άλματα,κάμψεις και πηδηματάκια να κάνω.
    Βλέπεις πήραμε πολύ σοβαρά την προτροπή του αγαπητού Λένιν για διαρκή επανάσταση και με απίστευτη για Έλληνες ευσυνειδησία το ρίξαμε στην επαναστατική γυμναστική,αλλά βρε παιδί μου,και ο επαναστάτης θέλει το..... διάλυμα του,μην σου πω ότι βλέπω και την επανάσταση να μην μπορεί να σύρει τα πόδια της.

    Όσον αφορά τα μεγάλα ΟΧΙ,αυτά είναι εύκολα να τα λες,αλλά χωρίς συμμαχίες και σχέδιο, καταλήγουν κούφιες πατριωτικές κορώνες,και δυστυχώς ο Ελληνισμός έχει εθιστεί να τις ακούει με μεγάλη ευχαρίστηση και εθνική υπερηφάνεια.
    Μετά βεβαίως,βεβαίως...δεν έρχονται οι μέλισσες,αλλά.....οι φάπες.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι από μήνες διαγνωσμένο, σχέδιο όμως και ηρωικές κορώνες δεν είχαν ακουστεί.

      Ποιος είναι αντίθετος άραγε στο δικαίωμα μιας κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού να απορρίψει ή να διαφωνήσει με τις όποιες αποφάσεις εκτιμά ότι αντίκεινται στην πολιτική της ή στα συμφέροντα του λαού που εκπροσωπεί; Κανείς νομίζω. Από 'κει μέχρι τη διατύπωση όμως -εφόσον κάποιες αποφάσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθούν από κοινού- εναλλακτικών προτάσεων, plan Β κ.ο.κ. η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Κι είναι μεγάλη, γιατί αυτό που αντιπροτείνεται δε φτάνει μόνο να εξυπηρετεί τα κατά την κρίση της συμφέροντά της, αλλά να είναι κατάλληλα δομημένο και τεκμηριωμένο, ώστε να γίνει αποδεκτό κι από τους συνομιλητές σου κατά τη διαπραγμάτευση, αφού τους έχεις ανάγκη.
      Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τετοιο εχω την αίσθηση ότι δεν συνέβη και γι' αυτό αμφιβάλω αν τελικά οι προτάσεις που υποβάλλονται από την κυπριακή πλευρά θα γίνουν τελικά αποδεκτές από την πλευρά της Ε.Ε.

      Τώρα, αν θέλουμε να μείνουμε στα "ώπα" και τα "ζήτω" κάποιων πασπαρτού λύσεων και ηρωικών εξόδων ο.κ., πιο καλή η μοναξιά από σένα που δε φτάνω (που λέει και το τραγούδι!). 'Οποιος δεν θέλει να κάνει μπίζνες -γιατί περί αυτού πρόκριται- με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε στο πλαίσιοο της Ε.Ε., ας πάει κατά Μόσχα ή Πεκίνο μεριά. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα. (Για τις αρκούδες διατηρώ πλέον μια όχι τόσο αβάσιμη επιφύλαξη)...

      Καλό σου τριήμερο, xristin!

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ μου @Ευάγγελε,
    Όπως αναφέρω και στην πρόσφατη ανάρτηση μου, καμιά περηφάνια δεν ένιωσα, ως Κύπρια, για το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής, Το μόνο που ένιωσα ήταν μια βαθιά ανησυχία. Και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί το να βάλει χέρι το Κυπριακό Κράτος στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως προτάθηκε από τα κυπριακά κόμματα, είναι πιο φιλολαϊκή λύση από το να φορολογηθούν οι μεγάλες καταθέσεις. Προσωπικά εγώ θα έβλεπα με καλό μάτι τη φορολόγηση των καταθέσεων πάνω από 100.000€. Καλή η "Αντίσταση" στην Τρόικα, της οποίας τη βοήθεια, ας σημειωθεί εμείς οι Κύπριοι ζητήσαμε (και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια), αλλά πολύ καλύτερη η σωτηρία της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Meropi μου! Το μόνο που θα γράψω είναι ότι πολύ χαίρομαι που σε ξανασυναντώ μετά από την πολύμηνη αποχή σου.

      Τα υπόλοιπα τα γνωρίζεις πολύ καλύτερα κι από πρώτο χέρι κι όποιος φίλος θέλει μπορεί να διαβάσει εδώ τους πολύ γόνιμους και δημιουργικούς προβληματισμούς σου.

      Μακάρι όλα να εξελιχθούν κατά τον πλέον ήπιο και ανώδυνο τρόπο, μιας και τα πράγματα έφτασαν εδώ που έφτασαν.

      Να είσαι καλά και να μη χάνεσαι!

      Διαγραφή
  4. Πάνω που έλεγα να σου γράψω πόσο μπερδεμένη νιώθω κι εγώ μ' όλα αυτά που σερβίρονται στα κανάλια, ήρθε η Μερόπη πιο πάνω και μου το ξεκαθάρισε λίγο, δίνοντας μιαν άλλη διάσταση... Ίσως είναι η πιο αξιόπιστη πηγή απ' όπου μπορούμε να κατανοήσουμε λίγο το παρασκήνιο και το τι προηγήθηκε.
    Χοντρικά, η προσωπική μου αίσθηση είναι, ότι οι Κύπριοι βίωσαν σε ελάχιστες ημέρες, αυτά που ζούμε εδώ σε αργή κίνηση. Γρήγορος θάνατος γι αυτούς, και για μας εδώ αργός και βασανιστικός. Και δίχως να έχουμε καταγράψει ιστορικά (τουλάχιστον) ένα ΟΧΙ.
    Με επιφύλαξη όλα αυτά, μέχρι να καταλάβουμε σε βάθος χρόνου τι ακριβώς έγινε και για ποιους λόγους.

    Καλό τριήμερο Ευάγγελε. Καλά που έχουμε και τις εθνικές επετείους, να μας θυμίζουν αμυδρά το ένδοξο παρελθόν μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, η Μερόπη με το νηφάλιο βλέμμα και την ψύχραιμη ματιά της, έχοντας και λόγω της καταγωγής της από την Κύπρο άμεση εικόνα των γεγονότων σε όλες τις φάσεις της εξέλιξής τους, εκτιμώ ότι προβληματίζεται όχι αδίκως.

      Νομίζω ότι στην λεπτή φάση που έχουν περιέλθει τα πράγματα εκείνο που χρειάζεται είναι κάθε άλλο παρά κραυγές και κορώνες, αλλά ψυχραιμία, συνεργασία και ομοψυχία.

      Η κοινωνίες μας, θα 'ναι ευχής έργο, να δείξουν σ' αυτή τη δύσκολη φάση, ότι είναι πιο μπροστά από πολλές φιλόδοξες και αμετροεπείς κομματικές ηγεσίες...

      Καλό τριήμερο επίσης και με την πίστη, ότι εμείς είμαστε εκείνοι που διαμορφώνουν το παρόν και προετοιμάζουν το μέλλον. (Που κάποτε κι αυτά θ' αποτελούν επίσης παρελθόν).

      Διαγραφή
  5. Τελικά μάλλον κακά ήταν τα ξεμπερδέματα για την Κύπρο.
    Πλήρωσε σκληρά αυτό το όχι που ειπώθηκε και'μεις το κάναμε σημαία βγάζοντας όλα τ'αποθημένα μας σαν κράτος.

    Αυτό που με εξοργίζει την δεδομένη στιγμή είναι που βγήκαν οι στυλοβάτες της κυβέρνησης να δοξάσουν τον Στουρνάρα για τις ικανοποιητικές λύσεις που αποκόμισε απ'την Τρόικα για το έθνος μας!
    Τι άλλο θ'ακούσουμε!!
    Το σίγουρο είναι ότι απέναντί μας δεν έχουμε ένα διεθνές ταμείο που στηρίζει τ'αδύνατα οικονομικά κράτη αλλά ένα δυνάστη που ψάχνει ευκαιρίες ν'αφαιμάξει όσο αίμα μπορεί.


    Επι τη ευκαιρία να δώσω
    τις καλύτερες ευχές μου
    για προσωπική και επαγγελματική ευτυχία
    ό,τι επιθυμείς να γίνει πραγματικότης.

    Τα εορταστικά μου φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Zoyzoy σ' ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές σου!
      Εύχομαι και σε σένα ό,τι καλύτερο με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  6. Ευάσγγελε,χρόνια σου πολλά!Υγεία,αγάπη και δυνατές δημιουργικές στιγμές εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!
    Καλά ξεμπερδέματα σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, 'Ολγα μου!

      Εύχομαι και για σένα κάθε χαρά κι ευτυχία με υγεία και δημιουργικές εμπνεύσεις!

      Διαγραφή
  7. Ευάγγελε, δέξου (με καθυστέρηση) και τις δικές μου ευχές για υγεία και δημιουργικότητα.
    Χρειάζονται ψύχραιμες και μετρημένες φωνές, σαν τη δική σου, στο δημόσιο διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταμάτη μου για τις ευχές ο χρόνος δεν έχει καμιά σημασία!

      Σ' ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια.

      Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους μας!

      Διαγραφή
  8. Μπορεί να άργησα κι' εγώ...αλλά τις ευχές μου στις στέλνω διπλές, αγαπητέ μου Ευάγγελε.
    Διπλές, για να πιάσουν περισσότερο τόπο :-)))

    Όσο για τα "μπερδεμένα" που δεν θα "ξεμπερδευτούν" όπως φοβάμαι, εύκολα, Η ΠΑΝΑΓΙΑ να βάλει το χέρι της.

    Καλημέρες και πάλι Χρόνια σου Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Πηνελόπη!

      Από το στόμα σου και στου... Θεού τ' αυτί!

      Σε χαιρετώ εγκάρδια!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα