Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Επανεκκίνηση διπλής ταρίφας.


Θα το γράψω δίχως περιστροφές και φιοριτούρες, είμαι προκατειλημμένος. Μην περιμένετε, λοιπόν, αντικειμενικότητα κι ευγένεια στο κείμενο που ακολουθεί. Μην περιμένετε τεκμηρίωση και μη ζητάτε αποδείξεις.
Όσο έχετε πάρει αυθορμήτως απόδειξη από ταξιτζή, άλλο τόσο κι εγώ είμαι υποχρεωμένος να διάκειμαι αυθορμήτως κι εκ προοιμίου ευμενώς προς το σύνολο του κλάδου. Στο κάτω κάτω αυτός δεν δίνει αν και είναι υποχρεωμένος, εμένα ποιος άραγε με υποχρεώνει; Το σαβουάρ βιρ; Σας παρακαλώ. Όσο γνωρίζει από σαβουάρ βιβρ η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιτζήδων, άλλο τόσο κι εγώ θα το εφαρμόσω στη συνέχεια. (Και καλά που δεν με βλέπετε κιόλας, γιατί μπορεί να παρεξηγιόσασταν που είμαι αξύριστος, με το πουκάμισο έξω απ’ το παντελόνι και τον Τράγκα στα FM έξω φωνή). Μήπως το ΣΔΟΕ; Σας παρακαλώ –και πάλι– το ΣΔΟΕ πού να τους συναντήσει; Διπλο-τριπλοπαρκαρισμένους στους σταθμούς του μετρό, έξω απ’ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Μεσογείων ή όταν κλείνουν τους δρόμους μπροστά στα διαγνωστικά κέντρα; Εκεί ούτε από την Τροχαία δεν γίνονται αντιληπτοί. Εξάλλου το ΣΔΟΕ κινείται με δικά του αυτοκίνητα που έχουν και συμβατικές πινακίδες, δεν παίρνει ταξί.
Μην ψάχνεις γι’ αντικειμενικότητα σ' αυτή την ανάρτηση, ψάξε αλλού, άλλαξε μπλογκ, άλλαξε σελίδα, άλλαξε συχνότητα, άλλαξε χώρα, γιατί όλα της χώρας αυτής μπορεί ν’ αλλάξουν, αλλά οι ταξιτζήδες θα παραμένουν κλεισμένοι στο καβούκι τους. Μιλάμε για πολύ κλείσιμο. Μόνο το παράθυρο του οδηγού έχουν μονίμως ανοιχτό με το χέρι συνήθως κρεμασμένο απ' έξω. Είναι βλέπεις και το τσιγάρο. Πιο σεκλετισμένος επαγγελματικός κλάδος δεν υπάρχει. Μιλάμε για ντέρτια και καημούς, οπότε όχι μόνο ένα, αλλά και δύο και τρία τσιγάρα –εκτός από πελάτες δικαιολογούνται στη διαδρομή ΚΤΕΛ Κηφισού – Κουκουβάουνες.
Οι άνθρωποι το λένε και το διαλαλούν, «μας πίνουν το αίμα», γι' αυτό αναλαμβάνουν το δυσβάσταχτο έργο να γκρεμίσουν την κυβέρνηση και μέσ' στο κατακαλόκαιρο να οδηγήσουν –δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αν θα είναι σε πομπή μέσα στους δρόμους όπως το συνηθίζουν– τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Εκεί δηλαδή που απέτυχαν όχι μόνο όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά –σας παρακαλώ– αλλά και το όποιο «άρρωστο τεχνοκρατικό μυαλό» –και πάλι σας παρακαλώ– «στοχεύει στην ανάπτυξη με ανύπαρκτο καταναλωτή».
Εκτός από προκατάληψη –θα πρέπει να το παραδεχτώ– νιώθω τούτη την ώρα και μια αδιόρατη ικανοποίηση να υποβόσκει μέσα μου. Για να «σκούζουν» –συγγνώμη για το βαρύ ρήμα, αλλά το «διαμαρτύρονται» θα ήταν τόσο αταίριαστο με το σκαιό κι απαράδεκτο ύφος της ανακοίνωσής τους– δεν νομίζω να είναι μόνο γιατί έχασαν μέρος από το «φιλέτο» –διαβάζεται και ως «ποιοτικό έργο»– των θερινών κυρίως τουριστικών μετακινήσεων. Πιθανόν να αισθάνονται ότι υπάρχει πιθανότητα να ραγίσει το μπετόν αρμέ των συντεχνιακών τους συμφερόντων, επειδή ίσως κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν συμμερίζονται απολύτως την επ' άπειρον διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος λειτουργίας του κλάδου.
Και τίποτε απ' όλα αυτά να μην ισχύει, το γεγονός και μόνο ότι σηκώνονται παντιέρες «επανεκκίνησης» –για επιστροφή προφανώς στο ένδοξο προ του 2009 παρελθόν– απ' τη διοίκηση αυτού του σωματείου, φανερώνει ότι κάτι έχει γίνει για να συμμετάσχουν κι αυτοί ως φορολογούμενοι επαγγελματίες στις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Και να το πάω και πιο πέρα; Μόνο και μόνο επειδή απευθυνόμενοι προς την κοινωνία εκφράζονται δημόσια μ' αυτόν τον αγοραίο κι επαίσχυντο τρόπο, νομίζω πως δικαιώνουν και την υποκειμενικότητα και την προκατάληψή μου. Γι' αυτό άλλωστε είχα προειδοποιήσει από την αρχή.
Photo: ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Και εκεί που έλεγα ότι τελευταία ο "Βούδας" έχει περιέλθει σε "θερινή ραστώνη", έγινε το μπαμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου καλέ μου φίλε, Δημήτρη!

      Με τις ξαφνικές μπόρες του Ιούνη, τα μπαμ και τα μπουμ του ουρανού μας έχουν μπερδέψει!

      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα